Loading...

Friday, July 15, 2011

Alhamdulillah

Alhamdulillah...

semalam tepat pukul 5.20pm, we had reached LCCT from Gold Coast airport...

Alhamdulillah kami telah pun selamat pergi dan selamat pulang ke tanahair tercinta..consider smooth la jugak..even ade few problem ..that is consider minor je la...but sure i'll update in here...tunggu ye..kita ikut sequence ye...hihihi

Nak kata we are having jetlag...hmm..ada la sikit...tapi penat sikit  tu, ade la  since it was just 8 hours..boleh la tahan lagi..InsyaALLAH..tapi memang terasa lama gak even 8 hours kan.

tapi ade la option like reading or rent their e-book for RM35 to watch movies on board..tak pun...dozing off je la ...pun ok jugak ..

So far, Alhamdulillah jugak that our health are still in a good condition..boys are doing great but we need to have awareness as we went through winter which was as low as 5'C to now....so much different..but I still love Malaysia...

Yeah..Me and erul took a lot of photos and we are in the midst of transfering & some editing works are need to be done too

So...tunggu ye !

Thursday, July 7, 2011

Huhu...

Wooooooooo.....satu hari je lagi tinggal....

This week, memang sibuk clear kan kerja..memang la takkan abis ..tapi try je la as much as i can..

Work wise, still boleh focus lagi..duit je belum tukar lagi...InsyaALLAH...esok boleh kowtim ..:)

Tuesday, July 5, 2011

3 hari je lagi..

Assalammualaikum

Pejam celik pejam celik...lagi 3 hari je lagi saya akan meninggalkan tanahair bersama keluarga tercinta... Akhirnya, persiapan yang berbulan - bulan lamanya, akan sampai ke penghujungnya..hihihi...how do i feel now, ya?..hmmmm...a little excited but controllable...

Last Saturday, erul and me had packed our winter clothes plus all the compulsory gear from head to toe to be kept in the luggage.. then, I had arranged the other clothes like pants, t-shirt etc which been selected...to be kiv-ed and placed it at one corner...senang nak tengok kot - kot ade nak replace or not.

As informed by my colleague, Hazreena...immigration sana does not allow any type of dairy food product...dry product pun, depends juga.. So, as advised, I bought few type of Brahim's...paste only tau...yang ada meat tak boleh ...since I am not sure either...I ikut je la..





Masa beli ni, make sure the package are labelled in English yer...senang sikit kerja kita..If not, jenuh jugak nak explain kan ? hihihi. .

Ada jugak yang bagitau, in term of foods..it is not a big issue in Gold Coast. And I had googled for few Malaysian / Asian restaurants yang ada kat area sana..mostly ada middle east cuisine.. hmm..but being me...I want to be prepared for any consequences la...Like what i informed in earlier post...try to minimize our risk ...hahahaha...

Lagi I beli apa ye...Sabun Taharah


Sabun Taharah ni agak wajib jugak lah nak di bawa sekali untuk tujuan...SAMAK...haa...since I am going to use their utensils...jadi...faham - faham je lah kan...

 Then, jangan lupa bawa sekali, wet tissue and pocket tissue...

Friday, July 1, 2011

Juara Imam Muda 2011 Hassan






Assalammualaikum...Syukran...

Semalam kita semua dah tau keputusan pemenang bagi juara Imam Muda 2011 iaitu Imam Muda Hassan...Tahniah kepada Hassan dan semua peserta Imam Muda...tak lupa juga buat semua yang terlibat..

Sayunya hati saya bila mendengar bacaan ayatul Quran oleh peserta - peserta Imam Muda... hanya ALLAH yang tahu ...Lebih-lebih lagi , semasa bacaan  petikan dari Surah Al-Mukminun di antara Hasan & Nazrul..

cuma yang saya harapkan supaya lebih ramai lagi badan-badan korporat yang boleh menyalurkan sumbangan atau pun turut serta dalam program yang sangat bermanfaat bagi umat Islam ni..



Jom kita berkenalan dengan Imam Muda Hassan ...

Mohd Hassan Adli Yahaya @ Yahuza, 26 (Hassan)  


Hassan dinobatkan sebagai juara Imam Muda unggul musim kedua. Merupakan Graduan Ijazah Sarjana Muda Ilmu Wahyu (al-Quran & Hadith) Universiti Islam Antarabangsa (UIA),

Terdapat sedikit persamaan dalam kehidupan beliau dengan kehidupan yang pernah dilalui  oleh Nabi Muhammad S.A.W dimana dibesarkan tanpa ayah di sisi ketika masih kecil. Hassan kehilangan ayahnya semasa berusia 7 tahun. Ini membuatkan Hassan lebih manja bersama ibunya. Rahmatnya apabila kita sering membantu dan bersama ibu setiap masa, apa saja yang didoakan ibu dipermudahkan Allah.
 
Subhanallah...Betapa hebatnya hasil didikan dan asuhan yang diberikan oleh ibu kepada saudara kita ni kan? Seperti yang di maklumkan, ibunya hanya bekerja sebagai penoreh getah dan rezeki itulah yang menyara mereka sekeluarga...

Kadang - kadang terfikir jugak...hebat sungguh ibu Hassan..bukan mudah apa yang telah dilalui beliau tetapi wanita itu berjaya menempuh dugaan ALLAH yang maha berkuasa...
Dan itu juga lah yang menyedarkan saya betapa saya bertuah kerana masih mempunyai suami dan kehidupan yang selesa dalam membesarkan anak - anak kami...Alhamdulillah...







Sunday, June 26, 2011

Winter clothing - Part 2

Back to the preparation for winter vocation again...

For the first timer like me, a great winter consultant is very much needed sebab dia boleh cerita from A - Z almost everything that i need to know about being in the winter..

Most of the times, when I do my shopping, I will observe and compare the products..in terms of the price and quality...how its differ from other place and what makes it different...

Dekat Sogo pun ada winter clothing department. Tapi you've got to help yourself la..Macam thermal wear tu...ada banyak choice..and ada few brands with different prizes and quality..Haaaa...part ni tricky sikit sebab bila yang murah tu...dalam RM50 pun ade.

Boleh confuse juga tapi since I dah survey..and based on my own predictions...hihihi...I decided not to purchase kat sogo..

For those yang memerlukan free consultation on Winter wear ni...boleh la drop by at KOK KONG WINTER WEAR..located at Jalan Loke Yew, KL


Bukan saje nak promote , tapi dekat sini, you've got everything under one roof..Dari luggage, baju, produk Vaseline, Cocoa butter cream...etc...

This is a chinese-own company yang dah 40 years in the winter clothing industry. Try to look for Salem (rasa nyer, he is from Bangladesh or Pakistan)...very informative and helpful.. You'll be surprised..

Lastly, I purchased my long john a.k.a. thermal wear from here


Harga nya dalam RM80+ (adults) RM70 (kids). Material pun berbeza sebab baju ni ade 2 layers of thermal.This type is made from synthetic fibres and sesuai untuk kulit yang sensitif (I sempat try out few by putting my hand in and boleh rase the itchy-thing.

Agak tebal dari kedai lain tapi as long as it meet the purpose...ok jer

Taken from their website : 
Types of Thermal Wear :  Wool/ Synthetic Fibres/ Swandown/ Cotton Wool

Wool

This material sticks closely to your pores and protects you from cold air. Please take note that some of you may be irritated by its material due to sensitive skins, especially when indoor temperature is warm.

Synthetic Fibres/ Swandown 

It is made for people who have sensitive skins to woolly. Though it is thicker than wool material garments, it still gives a good and comfortable feel when you wear it.

Cotton

It is good to absorb sweat. However, you may feel not comfortable when indoor temperature is warm.

Double celebrations


Last friday, I had an express birthday celebration...haaa, actually if ikut plan, we all nak celebrate birthday for  my bff - Mastura..kira lambat 1 week..but i think , since my birthday pun tinggal few days je kan,,they just did it together...practical gak ..

Actually, my friends tak inform pun that they are going to celebrate mines , too...Haa...surprise kan? ..and the feeling was great..

We had it at Mas's place..pot luck..I brought laksa & ice cream, Jusie : deserts, pizza, paper plates/bowl, Mas : olio spaghetti & sate, laily : 2 cakes & presents....haaa...sedap tau! 




All of us spent that evening together sambil tengok siri final Maharaja Lawak .. memang seronok sangat. 


My birthday cake are courtesy from my beautiful friends...Mas, Jusie & Laily

1 of us, Zurainy couldn't be with us since she's on vocation...

To Mas, Jusie & Laily..thank you so much for such a lovely evening...May Allah blessed us on everything we do and always pray for our friendship will last forever...InsyaALLAH

Sunday, June 19, 2011

Winter clothing

For those yang dah biasa pergi ke negara yang beriklim sejuk, maybe dah tau ape yang perlu di sediakan...bukan pasal makan dan minum sahaja, tapi ade beberapa aspek yang tak kurang penting jugak..







The first thing that come accross my mind bila kita cakap pasal winter is...The winter clothing..





First thing is the inner wear a.k.a.LONG JOHN..also known as thermal too.


Ni ialah inner wear yang membekalkan haba kepada badan kita..Setengah orang tak kisah pun ade ke, tak de..ade juga yang gantikan dengan memakai 2-3 lapis t-shirt untuk elakkan dari kesejukan..


Jacket



Secondly is Jacket ! Jacket or any thermal wear is a must have item..Tips untuk membeli jacket ialah...dapatkan jumlah suhu di negara yang kita nak pergi tu...

Kenapa ianya penting ? Sebab, we need to know whether the jacket yang kita nak beli tu...sesuai ke tak..Hal ni sangat lah penting sebab boleh mengelakkan pembaziran..

Let's talk about jacket...


Wool Jacket 


This is one type of wool jacket. if you go to the winter yang ade snow , memang la tak berapa sesuai especially for outdoor activity. For indoor, ok jer. Tapi if pakai 2-3 lapis baju underneath jacket tu, ok kot...






Ni contoh non water proof jacket...cool also..(but not practical for 22'C to 8'C)

even takde snow, tapi bila cuaca sejuk,  ianya akan menghasilkan embun..

macam dekat negara kita , embun hanya akan turun masa tengah malam ke subuh...tapi during winter, siang - siang hari pun ade..so, kalau kita pakai wool jacket ni, jacket kita boleh basah...maybe tak la basah lencun. Tapi jacket  akan jadi lembab la...(unless kita bring few extra jacket, so no worries la kan)

According to my friend, we can still wear this type of jacket but if you plan to go out after matahari terbenam, kena la put on another layer of jacket..


Winter Jacket


This jacket pula....water proof.. Yang macam ni agak sesuai sebab boleh di pakai waktu siang and malam. Texture memang tak serap air. Tapi before beli please makesure that lining jacket ni (bahagian dalam) ade unsur - unsur thermal. Macam material yang tebal & panas..

Jacket yang terbaik ialah jacket yang menggunakan bulu itik sebagai bahan thermal nya..jacket bulu itik pun tak de lah seberat jacket biasa tapi harga nyer...mahal sikit dari biasa..macam RM350 ke atas..(for some people RM350 tu murah...depends la kan..hihihi)



Women Sweater


Men Sweater


Yang ni pun wajib bawa...sweater..for indoor memang sesuai..outdoor pula, tak sure but to be safe, just bring along your jacket. Senang !


So, bila nak beli jacket, which one to choose? yang ade hood ke, or yang tak de hood?

For me, both also ok tapi it's all depends on our needs...which one is more practical ? If ada hood, tak payah la nak beli snow cap or winter hat..


Ni contoh winter hat...cool kan? 

About Shawl...and wrapps


yang ni pun, depends on our needs..hihihi....rasa-rasa nye...most of the ladies in Malaysia ni, susah nak jumpa yang tak ada shawl kan? Kat situ pun dah boleh save...


Gloves


Gloves pun important as the wind blows, we might not take our hands out from the pockets right? Material pun, depends on where we go..of course if we buy  leather gloves or pvc are better sebab water proof. But if tak ade snow, wool pun ok..


Socks


Socks pun wajib gak...yelah...nama pun winter..takkan nak pakai slipper a.k.a. flip flop pulak kan? Yang ni, jangan sampai tertinggal...hihihi.. 


macam kasut pulak...depends on our budget..if we already have a normal sneakers / sport shoes, pakai je la...




after all, bukan nye lama pun kita nak holiday...Try to get something that could comfort you. Haaa..tapi jangan lupa re- check your itenerary ...takut kurang sesuai pulak our shoes dengan programme tu kan...


Macam yang I cakap tadi...depends on our needs..option tu ada..just choose which one lebih practical and comfortable...